Städtips

Några användbara tips för att få och hålla ditt kök rent

Att hålla köket rent och i ordning är viktigt för både estetiken och hygienen i ditt hem. Ett rent kök kan hjälpa dig att undvika sjukdomar, matsvin och oönskade skadedjur. Genom att följa några enkla tips kan du upprätthålla en ren och fräsch arbetsmiljö i ditt kök.

Rengör regelbundet

Diskbänk

Diskbänken kan vara en grogrund för bakterier och matrester. Se till att rengöra den noggrant med varmt vatten och diskmedel efter varje användning. Kontrollera också att du rengör och torkar av eventuella matspill eller matrester som har hamnat runt diskhon.

Spis

Spisen är en annan plats där matrester och fett kan ackumuleras. Använd en avfettningsmedel och en skurpads för att noggrant rengöra spisen efter varje användning. Kom ihåg att också rengöra spisfläkten och ugnen regelbundet för att undvika obehagliga lukt och brandrisker.

Rengör köksredskapen

Knivar

Knivar är ett av de mest använda köksredskapen och behöver därför extra uppmärksamhet när det gäller rengöring. Tvätta knivarna noga med varmt vatten och diskmedel direkt efter användning. Torka dem väl och förvara dem på en säker plats så att du undviker olyckor och skador.

Skärbrädor

Skärbrädor kan snabbt bli smutsiga och ackumulera matrester. För att undvika korskontaminering mellan olika livsmedel bör du använda olika skärbrädor för kött, grönsaker och fisk. Tvätta dem noga efter varje användning och desinficera dem med en mild lösning av ättika och vatten för att säkerställa att de är helt rena.

Organisera och förvara rätt

Använd förvaringslådor

Förvaringslådor är utmärkta för att organisera och förvara matvaror på ett ordnat sätt. Se till att märka lådorna tydligt med innehållet och datumen för att undvika att maten blir gammal och potentiellt farlig att äta. Stapla dem på ett smart sätt för att spara utrymme i skåpen.

Rengör och organisera kylskåpet

Kylskåpet är en av de viktigaste delarna av ditt kök, eftersom det är där du förvarar dina färska livsmedel. Rengör och organisera kylskåpet regelbundet för att undvika lukter och bakterietillväxt. Håll dig också uppdaterad med utgångsdatum för produkterna och använd dem i rätt ordning för att undvika matsvinn.

Att hålla ditt kök rent och i ordning kräver lite arbete, men det är definitivt värt det. Genom att följa dessa tips kan du njuta av en ren och fräsch arbetsmiljö och bevara både din hälsa och din mattekonomi.

Hantera sopor och återvinning

Använd en återvinningskärl

Säkerställ att du har en separat återvinningskärl för plast, papper, glas och metall. Sortera ditt avfall korrekt och se till att tömma återvinningskärlet regelbundet för att undvika lukter och insektsproblem.

Kompostering

Om möjligt, överväg att starta en kompostbehållare för att återvinna matavfall och göra egen kompostjord. Kompostering hjälper till att minska mängden matavfall som går till deponier och bidrar till en hållbar miljö.

Grundlig rengöring

Köksskåp

Ta bort alla föremål från skåpen och rengör dem både invändigt och utvändigt. Se till att du också torkar av hyllorna och organisera dina köksartiklar på ett ordnat sätt när du sätter tillbaka dem.

Golv och väggar

Sopa och moppa golvet regelbundet för att hålla det rent och fritt från smuts och spill. Rengör också väggarna, särskilt runt spisen där fett och matstänk kan ackumuleras.

Att hålla ditt kök rent och välorganiserat kan vara utmanande, men med lite disciplin och regelbundenhet kan du uppnå det. Kom ihåg att implementera dessa städtips i ditt dagliga köksrutin för att njuta av ett rent och hälsosamt kök.

städtjänster som inkluderar rengöring av kontorsmöbler

Professionella städtjänster – underhåll och rengöring av kontorsmöbler

När det gäller våra hem är vi ofta ihärdiga i att hålla våra mattor och möbler rena, antingen gör vi det själva eller så anlitar vi en professionell städfirma på Gotland. Vad folk som arbetar på kontor kan glömma bort är att kontorsmöblerna också ska hållas rena. Oavsett om möblerna är gjorda av stoppat tyg eller någon typ av lädermaterial kan de – och kommer de – bli smutsiga och bör rengöras regelbundet.

Städtjänster för rengöring av kontorsmöbler

Detta är viktigt för att hålla allmän hygien, deras utseende och att hjälpa möblerna hålla så länge som möjligt. För kontor är att anlita en städfirma vanligen den bästa lösningen, och städföretaget erbjuder olika sorters städtjänster där de kan använda sig av olika metoder beroende på det specifika behovet.

Rengöring med ångmetoden

Odiskutabelt en av de mest populära metoderna som professionella städfirmor använder till att rengöra kontorsmöbler är ångmetoden. Den är snabb, effektiv och den följs av en mycket kort torkningsperiod. Många tror att eftersom ånga används är inga kemikalier inblandade, men det behöver inte vara riktigt; i vissa ångmetoder används även kemiska preparat. Om ett av skälen till att du vill ha rengöring med ångmetoden är att du vill ha en metod utan kemikalier, måste du uttryckligen tala om detta för städfirman du funderar på att anlita.

Rengöring med schampometoden

De flesta professionella städfirmor erbjuder schampometoden för att rengöra kontorsmöbler. Den kostar ofta mindre än ångmetoden, även om den rätt utförd kan vara lika effektiv. Torktiden brukar vara längre och det finns större risk för att rester av rengöringsmedel kan finnas kvar, men en bra kvalitetsmedveten städfirma kan vanligtvis rätta till det på ett tillfredsställande sätt. Om du oroar dig över kemikalier betyder inte det att du inte ska överväga schampo. Vissa städföretag använder bara naturliga ingredienser i sina schampo, du behöver bara hitta dessa.

Rengöring med kemtvättsmetoden

Kemtvättsmetoden används ofta av städbolag för kontorsmöbler. Det brukar vara den lättaste metoden för ett gott resultat på tyg, och gör att möblerna ser fräscha ut längre. Problemet med kemtvättsmetoden är att vissa kan vara allergiska mot de kemikalier som används, eller inte vill använda kemikalier av säkerhetsskäl. Vissa företag som erbjuder dessa städtjänster hävdar att de använder giftfria medel, men de är svåra att hitta och det brukar visa sig att deras yrkande är överdrivna. Trots det, om alla på kontoret går med på det finns det ingen anledning att inte överväga den metoden.

Dessa metoder används för tyg. För andra möbelmaterial som läder eller trä, kommer naturligtvis andra metoder att användas av en städfirma. Det är viktigt att komma ihåg att kontorsmöbler bör rengöras regelbundet. Det kan också löna sig, och kontorspersonalen uppskattar det.

så går en organiserad vårstädning till

Enkla och användbara rengöringstips för att bli redo inför vårstädningen

Denna tid på året är perfekt att börja göra sig redo och organisera sig själv inför vårstädningen. Barnen är upptagna med att leka med deras utomhusleksaker och du slipper oroa dig själv över att välja rätt skumgummi matta för leken inomhus för att hålla dina små säkra.

April månad och dess milda väder är en perfekt tidpunkt för dig att göra dig av med allt oönskat plotter hemma och organisera om de saker du vill behålla, och de du skulle vilja ge bort. Du kan donera de saker du inte vill ha kvar, sälja dem eller helt enkelt slänga dem om de är helt värdelösa. Men innan detta kan göras måste du både få till en planering och förbereda dig väl. Det kan kännas överväldigande, utan att veta vart man ska börja då det gäller alla sakerna du har i hemmet. Utöver så kan det också kännas som en börda ren ekonomisk då man tänker på de extra pengarna som kan spenderas och tiden man förlorar. Därför följer här nedan några tips för att hjälpa dig att få en vårstädning som inte känns som en konstant uppförsbacke, samt en utan mental press.

Gör ett schema för vårstädningen och håll dig till det

Det första du ska komma ihåg är att du håller dig trogen uppgiften. Allt du behöver är ett städschema och sedan ett löfte att du håller dig till det, så får du bäst resultat. Ett rimligt schema bör täcka urgallring av ett till två rum per månad för att göra det i lugn och ro. Det sprider också ut de mest gruvsamma sysslorna över hela året och minskar på så sätt arbetsbördan och ger dig en bättre översikt av alla dina saker.

Börja med att vårstäda köket

För att göra saker enklare, börja med köket. Det är det mest använda rummet i huset och har nog mest plotter som behövs städas bort. Dessutom så är det basen för dina matintag, så det bör alltid hållas rent och fint. Så fort som du har klarat av detta rum så kommer resten av huset kännas lätt som en plätt.

Ett bra rengöringstips gällande köket är att också göra i ordning en sort kommandobrygga i köket. Eftersom du ändå kommer att spendera mycket tid i köket så kan det vara en bra idé att du ordnar dina scheman, telefonlistor och ”att göra” listor just här. För att göra vardagslivet enklare kan du också sätta upp en White board och sedan lista dagliga sysslor på den. Räkningar och viktiga papper borde också organisera i den så kallade kommandobryggan. Du kan för kul skull ge alla i familjen en färg var och använda olika färgpennor för att på ett enkelt sätt organisera vem som ska göra vilken syssla. Medan du gör i ordning ditt nya organisationscenter i köket, gör dig av med gamla papper och kontorsmaterial du inte använder. Detta hjälper senare. Upprätta också en regel att alla måste ta av sig skorna utomhus eller på hallmattan för att undvika lera på golvet och hjälpa till att hålla köket rent.

Näst på tur är rengöringsprodukterna, soppåsarna och kylen. Alla sprayflaskor bör förvaras under diskbänken. Om du har lite plats, sätt upp en liten hylla eller häng upp ett litet snöre de kan hänga i. En tidningshållare i metall eller plast kan organisera saker såsom folie, näsdukar och plastpåsar etc. Kylskåpet bör tömmas på all gammal mat och organiseras med små lådor eller liknande för att separera grönsaker från köttet, och från mejeriprodukterna etc.

Nu till städning av sovrummet

Detta rum borde komma som nummer två i ordningen att organiseras och vårstädas. Börja med din garderob. Denna syssla brukar ta längst tid i detta rum, då det nu gäller att du bestämmer vilka kläder du vill spara och vilka du ska ge eller slänga bort. Enklaste sättet är att helt sonika sortera ut de kläder du inte använt de senaste två åren och göra dig av med dem. De kläder som inte längre passar bör också sorteras ut. När du gått igenom alla dina kläder, häng alla dina klädhängare på en sida. Då du använt en klänning en gång kan du hänga in den från andra hållet. När de sedan är tvättade igen kan du åter hänga in dem från första hållet. På så sätt hålls din garderob organiserad under hela året och du behöver inte göra om processen hela tiden. Detta kommer låta dig få kontroll över de kläder du inte längre använder och det kommer att bli lättare att veta vad du borde göra dig av med i framtiden.

Efter garderoben är det dags för lakanen. Vik under- och överlakanet och förvara dem i de matchande örngotten för en snabb organisering i linneskåpet. Det tar också mindre plats och man undviker att inte hitta de matchande delarna då man ska bädda rent.

Sedan följer rengöring av badrummet

Börja med att organisera alla dina hårprodukter och andra saker. Det finns starka krokar att sätta upp för att hänga upp allt från hårtorken och locktången till hårsnuddar och spännen. För mindre produkter såsom tandkräm och ansiktsskrubb kan du använda små brickor. I ett litet badrum är en god idé att sätta upp små hyllor eller installera badrumsskåp för att skapa utrymme utan att behöva stöka ner hela rummet. En tvättkorg kan samla upp smutsiga kläder och gamla skolådor kan fungera som utmärkta organisations verktyg.

Kontakta vår städfirma på Gotland om du behöver städhjälp!

flytt-tips till dig som planerar för en utlandsflytt

Flytt-tips för dig som ska flytta utomlands

Att flytta är krångligt oavsett hur du väljer att se på det. En flytt är alltid en flytt. Men om man ska flytta till ett annat land så är det såklart lite annorlunda än att flytta till andra sidan staden. Kanske kan klimatförändringar eller kulturskillnader komma som en chock, men det är ändå stärkande för själen om än ibland kanske lite stressande.

Planera rätt för en långväga flytt

Långväga flytt: Om du och din familj ska flytta till ett annat land så kommer du märka att det finns många detaljer som du måste hålla reda på. Du kommer att behöva packa dina flyttlådor, hitta en flyttbil och en flyttfirma. Kanske känns alla dessa saker överväldigande för dig, men om du hanterar en sak i taget så är jag säker på att du kommer fixa det galant. Att hitta en flyttfirma för en långväga flytt kan vara enklare än du tror. Fråga runt bland din familj och dina vänner och se om någon har några rekommendationer. Du kan också leta i den lokala telefonkatalogen och sedan ringa runt och jämföra priser och erfarenhet. Du kan också leta på nätet och hitta mer information om dina olika alternativ. Internet är fullt av databaser och information, så du bör med lätthet kunna hitta det du söker för en lyckad flytt.

Välja transportform: Om du ska flytta långt så måste du fundera över hur du ska flytta alla dina saker dit på bästa sätt. Att anlita en flyttfirma kan stryka många saker på din att göra lista, men många gånger kommer du istället att oroa dig över hur flyttarna hanterar dina saker då du inte är på plats. Kanske oroar du dig också över om de packar dina saker rätt i flyttbilen. Om du vill undvika hela detta scenario så kanske du ska överväga att hyra en flyttbil själv och packa allt på egen hand. Om du packar ned ditt bohag själv så kan du vara lugn eftersom du vet att allt hanterats försiktigt och på rätt sätt.

Kostnaden av att flytta: Att flytta kan vara väldigt dyrt och det är många småkostnader att komma ihåg. För att få mest värde för dina pengar så är det smart att du verkligen kollar runt ordentligt innan du anlitar en flyttfirma eller hyr en flyttbil. Oavsett vad du kommer att behöva så är jag säker på att du inte vill betala ett överpris för det. Se till att du verkligen sett över dina olika alternativ ordentligt. Kolla upp alla flyttfirmor eller biluthyrare noggrant innan du bestämmer dig. Då kan du eventuellt spara en förmögenhet. Oavsett när du ska flytta så är det alltid en god idé att ha en bra planering. Om du gör en planering och håller dig till den så kommer flytten med säkerhet bli mycket mindre stressig än du föreställt dig innan. Gör en planering redan då du bara börjat fundera på om du ska flytta. Att planera rätt och hålla sig till planen är a och o för en lyckad flytt och ser till att den inte blir till ett kaos.

Behöver du anlita städfirma för flyttstädning på Gotland – Fyll i en gratis intressanmälan på sidan!